Plattegrond van woning bij taxatie

Waar moet de plattegrond van mijn woning aan voldoen bij taxatie?

Bij het opstellen van een taxatierapport vragen wij om een plattegrond van de woning. Helaas komt het regelmatig voor dat een plattegrond incompleet, verouderd of helemaal niet aanwezig is. Toch is de plattegrond een cruciaal onderdeel voor de juiste taxatie van de woning. De plattegrond geeft namelijk inzicht in de vergelijkbaarheid van de woning met andere woningen met een soortgelijke waarde.

Nen2580 norm

Waar het om gaat bij de plattegronden (zowel voor taxaties als voor verkoop) is dat alle makelaars en taxateurs met elkaar hebben afgesproken om te meten met de norm Nen2580. Hierdoor kan een koper verschillende woningen beter met elkaar kan vergelijken. In het verleden werd ook bijvoorbeeld een berging en een garage bij het woonoppervlak geteld om zo een hogere prijs te realiseren en dit werd (terecht) als misleidend ervaren.

In Nen2580 staat wat wel en niet hoort bij het woonoppervlak / gebruiksoppervlak. Sommige oppervlaktes horen wel bij de woning maar niet bij het woonoppervlak, zoals bijvoorbeeld een garage, een berging of een balkon. Het is dan ook belangrijk om bij een taxatie aanvraag erop te letten welke ruimtes meegerekend zijn in het totaal en of er gemeten is volgens de Nen2580 norm.

Waarom telt een berging of garage niet mee in het oppervlakte van mijn woning?

Een bank wil graag weten wat een woning waard is voordat hij besluit een koper een financiering te verstrekken. Als de koper zijn verplichtingen niet na kan komen, heeft de bank het recht om deze woning te verkopen om daarmee de schuld af te lossen. Daarom is het voor een bank belangrijk dat het juiste woonoppervlakte genoemd wordt. De bank wil immers niet dat de woning uiteindelijk toch minder zal opbrengen omdat het aantal vierkante meters niet klopt. De prijs die hoort bij een berging of een garage is namelijk lager dan die met een woonfunctie. Dit komt weer door het verschil in kosten om deze ruimtes te bouwen.

Zo is er bijvoorbeeld volgens de eisen in het bouwbesluit geen spouwmuur nodig en zijn ramen met dubbelglas ook geen vereiste. Mocht het zo zijn dat de vermelde oppervlaktes in het taxatierapport niet correct zijn, dan zal de bank proberen om de geleden schade op de taxateur te verhalen. Voor een taxateur is het dus van uitermate belang om deze oppervlaktes zo goed mogelijk op te meten of te berekenen met een goede, recente plattegrond.

Op 12 februari hebben we dit NVM filmpje geplaatst op onze Facebookpagina pagina, waarin duidelijk uit wordt gelegd wat wel en niet hoort bij de woonoppervlakte:

Makelaar Amsterdam Reviews en aanbevelingen
"Karen is een plezierige makelaar, duidelijk in de communicatie, komt zelf ook met suggesties. Ze heeft een scherp oog voor details en dacht goed mee, ze voelde onze behoefte goed aan. Onze focus en doelgebied is na verloop van tijd is verschoven, ook daarmee is ze zeer flexibel omgegaan."

Bekijk alle reviews
10 13
9.6
Aankondiging Emagazine




"Prettige makelaar, veel vakkennis en ervaring in Amsterdam. Ons huis was niet een echt courant huis, dus de kans op langere verkooptijd - zelfs in Amsterdam - was zeer aanwezig. Toch wist de makelaar precies welke doelgroep passend was bij ons huis. Een aanrader mocht je een makelaar zoeken in Amsterdam en omgeving."

Bekijk alle reviews

Dit foutbericht is alleen zichtbaar voor de WordPress admins

Fout: geen feed gevonden.

Ga naar de instellingenpagina van Instagram Feed om een feed te maken.