Wat kost een makelaar?

Wat kost een makelaar?

Wie zijn huis in Amsterdam wil verkopen, kan niet zonder een verkoopmakelaar. Alleen al vanwege het overweldigende aantal reacties dat je in deze dynamische markt kunt verwachten, is het handig om een makelaar in te schakelen, zodat deze alle bezichtigingsafspraken voor je kan coördineren. Een goede makelaar zorgt voor een professionele presentatie van jouw woning, hij leidt de potentiële kopers rond in jouw woning en zorgt uiteraard ervoor dat jij jouw woning snel & slim kunt verkopen. Uiteraard ben je op zoek naar de allerbeste makelaar, zonder dat je daarvoor de hoofdprijs betaalt. Maar waar wat kost een makelaar en waar moet je precies op letten op het gebied van makelaarskosten?

Makelaarscourtage

Wie wel eens een huis in het buitenland heeft verkocht, weet het: de Nederlandse makelaars zijn zo duur nog niet. Zeker als je het vergelijkt met de tijd die een makelaar steekt in het verkopen van jouw woning (al verschilt dit natuurlijk van makelaar tot makelaar). Makelaars worden over het algemeen betaald in een bepaald percentage van de verkoopprijs, de zogenaamde ‘makelaarscourtage’. Door te werken met een percentage in plaats van een vaste prijs wordt de makelaar (extra) gestimuleerd om een zo hoog mogelijke verkoopprijs voor jouw woning te realiseren. Waar je in het buitenland vaak tot wel 6% van de verkoopprijs betaalt, vragen de meeste Nederlandse makelaars een percentage tussen de 1% en 1,5%. Het lijkt misschien een open deur, maar staar je bij de keuze voor je makelaar niet blind op het verschil in courtage tussen de diverse makelaars. Het is uiteindelijk belangrijker dat het klikt met de makelaar en dat je hem of haar volledig vertrouwt

Opstart- of promotiekosten

Naast courtage rekenen makelaars over het algemeen ook een vast bedrag aan het begin van de dienstverlening. Deze kosten zijn vaak opgenomen in de opdracht tot dienstverlening als ‘opstartkosten’ of ‘promotiekosten’. De laatste term geeft het al gedeeltelijk aan: deze kosten dienen vaak om de kosten van de fotografie, plaatsing op Funda, etc. te dekken. Er zijn ook makelaars die alleen van tevoren een bepaald bedrag vragen. Veel internetmakelaars hanteren deze strategie. De kosten van deze makelaars lijken vaak in eerste instantie lager te zijn, maar bedenk wel dat deze makelaars na het plaatsen van jouw woning op Funda geen enkele prikkel meer hebben om het maximale eruit te halen voor jou. Hij heeft het maximale dat jij wil betalen immers al van jou gekregen aan het begin van de dienstverlening, ongeacht voor welke prijs en op welke manier hij jouw huis verkoopt.

Intrekkingskosten

Tot slot nemen sommige makelaars nog expliciete intrekkingskosten op in de opdracht tot dienstverlening, d.w.z. een bepaald bedrag dat betaald moet worden bij het intrekken van de verkoopopdracht. Dit is een overblijfsel van de financiële crisis in de afgelopen jaren. Het kwam toen regelmatig voor dat makelaars door de slechte economische omstandigheden een huis niet verkocht kregen, terwijl ze zich het vuur uit de sloffen liepen voor hun klanten. Na maanden of soms zelf jaren proberen besloten hun klanten vervolgens hun huis weer uit de verkoop te halen, waarna de makelaar met lege handen stond omdat hij alleen een makelaarscourtage bij verkoop had afgesproken.

Een tegenhanger van deze intrekkingskosten is de ‘no cure, no pay’ regeling, waarbij de makelaar alleen betaald krijgt bij een succesvolle verkoop van de woning. Het lijkt aanlokkelijk om bij gelijke makelaarscourtages te kiezen voor een makelaar die deze belofte maakt. Echter, in de huidige Amsterdamse woningmarkt is een dergelijke uitspraak relatief gemakkelijk na te komen. Laat daarom ook altijd het gevoel dat je bij de ervaring & deskundigheid van een makelaar hebt meewegen.

Makelaar Amsterdam Reviews en aanbevelingen
"Karen is een plezierige makelaar, duidelijk in de communicatie, komt zelf ook met suggesties. Ze heeft een scherp oog voor details en dacht goed mee, ze voelde onze behoefte goed aan. Onze focus en doelgebied is na verloop van tijd is verschoven, ook daarmee is ze zeer flexibel omgegaan."

Bekijk alle reviews
10 13
9.6
Aankondiging Emagazine
"Prettige makelaar, veel vakkennis en ervaring in Amsterdam. Ons huis was niet een echt courant huis, dus de kans op langere verkooptijd - zelfs in Amsterdam - was zeer aanwezig. Toch wist de makelaar precies welke doelgroep passend was bij ons huis. Een aanrader mocht je een makelaar zoeken in Amsterdam en omgeving."

Bekijk alle reviews

Dit foutbericht is alleen zichtbaar voor de WordPress admins

Fout: geen feed gevonden.

Ga naar de instellingenpagina van Instagram Feed om een feed te maken.