Als je een woning in Amsterdam koopt, dan is dat negen van de tien keer een appartement. Ideaal voor jou als ondernemende Amsterdammer, want je hebt minder te onderhouden – vaak is dat uitbesteed aan de VvE – en minder schoon te houden. Zo kun je jouw spaarzame vrije tijd gebruiken om ook echt te genieten van onze mooie stad. Maar bij het kopen van een appartement komen wel weer andere zaken om de hoek kijken. Want hoe zit het eigenlijk met die VvE’s? Wat kun je het beste doen op het gebied van parkeren, zowel voor jou als je gasten? En hoe zit het bijvoorbeeld als je een dakterras wil laten bouwen? We zetten deze informatie kort op een rijtje en denken graag met je mee bij de aankoop van jouw droomappartement in Amsterdam.
Splitsingsakte, splitsingstekening & splitsingsreglement
Een appartement kopen betekent dat je een deel van een gebouw koopt. Een appartement kan behoren tot een groter appartementencomplex, maar het kan ook onderdeel zijn van een woonhuis of bijvoorbeeld een pakhuis dat vroeger één geheel was. Naast het recht op gebruik van appartement – het appartementsrecht – bestaat er een recht op gebruik van andere gemeenschappelijke onderdelen van het gebouw.
Welke delen voor gemeenschappelijk gebruik zijn staat vermeld in de splitsingsakte. Hier staat ook welk aandeel de eigenaar van het appartement heeft in de kosten. De grenzen van de privé vs. gemeenschappelijke delen staan ook aangegeven in de bijbehorende splitsingstekening. Het splitsingsreglement heeft met name betrekking op de VvE. Hierin staat vermeld hoe de VvE vergadert, met hoeveel stemmen een besluit goed wordt gekeurd en welke aanvullende bepalingen er zijn over gebruik, beheer en onderhoud van privégedeelten.
Al deze documenten zijn bij het Kadaster ingeschreven en voor iedereen in te zien.
Parkeren in Amsterdam
Iedereen die regelmatig in Amsterdam komt met de auto, weet hoe lastig het kan zijn om een parkeerplek te vinden. En als je al een parkeerplek hebt gevonden, zijn de parkeerkosten niet gering.
Wanneer je een appartement koopt in Amsterdam en een auto bezit, dan kan het handig zijn om een ‘vaste’ parkeerplek te regelen in de vorm van een parkeervergunning of een (gehuurde of gekochte) plek in bijvoorbeeld een parkeergarage.
De mogelijkheden om een parkeervergunning te krijgen lopen nogal uiteen per stadsdeel. Het is dan ook raadzaam om deze informatie vóór de aankoop van het appartement te achterhalen. Heb je de mogelijkheid om een parkeergarage bij het huis te kopen of te huren, let dan op. De gemeente kan vragen om een verklaring van de eigenaar/beheerder waarin staat dat er geen plek meer beschikbaar is. Als er in het desbetreffende stadsdeel meer dan één vergunning per adres wordt verleend en je meer dan één auto bezit, dan kan er nog wel een parkeervergunning aangevraagd worden.
Om een parkeervergunning aan te kunnen vragen moet de vorige bewoner uitgeschreven zijn, moet je de aanvrager ingeschreven staan, moet de auto een Nederlands kenteken hebben en moet de auto op de naam van de aanvrager staan (lease- of bedrijfsauto mag ook). In sommige gebieden wordt helemaal geen vergunning afgegeven, of alleen voor auto’s met een grijs kenteken. Kijk op de website van de Gemeente Amsterdam voor een overzicht van deze gebieden. De kosten voor een parkeervergunning variëren van € 267.50 per half jaar in het Centrum tot € 15,- per half jaar in Noord. Kijk op de website van de Gemeente Amsterdam voor een overzicht van de exacte prijzen per stadsdeel.
Dakterras in Amsterdam
Amsterdam is een stad waarin de huizen over het algemeen weinig buitenruimte hebben. Als je een appartement op de bovenste verdieping van een gebouw hebt bemachtigd, dan kan het interessant zijn om een dakterras aan te leggen. Voor het bouwen van een dakterras is echter altijd een vergunning nodig. Ga er dus niet zomaar vanuit dat dit kan, zeker niet bij een monumentaal pand. Ook wanneer er een vergunning wordt verleend zijn er per stadsdeel specifieke regels m.b.t. het dakterras, o.a. over de afstand tot de dakrand, het type hekwerk en de hoogte van de zwevende constructie.
Aankoop overig
Kijk bij ons blog over de vijf meest gemaakte fouten bij de aankoop van een huis.
Schakel ons in als aankoopmakelaar
Het aantal appartementen dat te koop staat in Amsterdam is enorm. Wij helpen je een geschikte selectie te maken. We gaan mee tijdens de bezichtiging, zodat jij alvast weg kunt dromen terwijl wij op de technische en juridische details letten. Ook na de bezichtiging bijten we ons vast in alle details: van onderhandeling tot het tekenen van het koopcontract tot de daadwerkelijke overdracht, wij zijn er voor je!
0 Comments