Hoe ziet de balans van mijn VvE er uit?
Voor het maken van een taxatierapport van jouw woning in Amsterdam hebben we een aantal documenten nodig. Hieronder vallen een aantal stukken van de Vereniging van Eigenaren, zoals de balans of jaarrekening. Hieronder lees je meer over welk document we precies nodig hebben:
Wat is de balans van de VvE?
De balans geeft inzicht in de financiële situatie van de Vereniging van Eigenaren (VvE). Dat maakt het een belangrijk document bij het bepalen van de waarde van de woning. Een actieve VvE is immers aantrekkelijker dan een passieve VvE, en een VvE met een ruim reservefonds is gunstiger voor de verkoopprijs dan een VvE met een tekort. Op de balans vindt je – net zoals bij een balans van een bedrijf – de bezittingen, vorderingen, het vermogen en de schulden van de VvE. Ofwel, de activa en de passiva van de VvE.
Hoe ziet het eruit?
De balans wordt elk jaar aan het eind van het jaar opgemaakt. Het is een weergave van de financiële situatie van de VvE op 31 december. Wanneer je de balans van jouw VvE hebt opgevraagd, let er dan op dat je de meest recente versie hebt ontvangen. Het gaat hierbij dus om een balans van december in het afgelopen jaar. De balans moet binnen 6 maanden na het afgelopen van het boekjaar op worden gemaakt. Het kan dus voorkomen dat de meest recente versie nog niet beschikbaar is.
Bovenaan (of links) de balans vind je de bezittingen (o.a. saldi) en vorderingen, onderaan (of rechts) het vermogen (o.a. het reservefonds) en de schulden (o.a. achterstallige ledenbijdragen). Overigens mogen VvE’s niet lenen, waardoor er dus zelden schulden zullen zijn. Toch kan het doordat de balans een momentopname is voorkomen dat er schulden zijn.
De balans wordt meestal begeleid door een aantal jaarstukken, die de verschillende posten op de balans toelichten. Overigens kan de benaming van de posten verschillen van balans tot balans. Zo kan er voor dezelfde post bijvoorbeeld ‘Nog te betalen’ staan, maar ook ‘Crediteuren’.
Hoe kom je eraan?
Je kunt de balans opvragen via het bestuur van de VvE / het bedrijf waaraan het beheer van de VvE is uitbesteed.
NB. Bij een kleine VvE met alleen de bewoners van dat pand wordt er vaak geen balans bijgehouden. De VvE heeft dan wel een gezamenlijke bankrekening. In dat geval is een foto/printscreen van het bankafschrift voldoende. Hierop moet wel datum zichtbaar zijn.
Uw hulpmiddelen
Hoe ziet mijn opdrachtbevestiging er uit?
Hoe ziet mijn koopakte er uit?
Hoe ziet mijn bewijs van eigendom er uit?
Hoe ziet mijn splitsingstekening er uit?
Hoe ziet mijn splitsingsakte er uit?
Hoe zien de notulen van mijn VvE er uit?
Hoe ziet de balans van mijn VvE er uit?
Hoe ziet mijn onderhoudsplan er uit?
Hoe zien mij verbouwingsplannen er uit?